Apteekkari, FaL Juha Nuutilalla ajankohtaista asiaa -palsta

TÄIT - Täitartunnan hoito ja täitartunnan ennaltaehkäisy

TÄIT - Täitartunnan hoito ja täitartunnan ennaltaehkäisy

Päätäit ovat verta imeviä hyönteisiä, jotka viihtyvät lämpimässä ja pimeässä, ihmisen päänahalla, yleensä hiusrajassa, korvien takana ja niskassa. Täin munia eli saivareita saattaa olla joskus myös kulmakarvoissa ja silmäripsissä. Täiden koko vaihtelee kahdesta neljään millimetriin. Täit ovat aluksi yleensä beigen tai mustan värisiä ja ne muuttuvat tumman punaisiksi syötyään enemmän verta. Ihmisellä esiintyviä täitä on päätäin lisäksi vaatetäi ja satiainen. Päätäi on Suomessa esiintyvistä täistä yleisin.

Hoida täitorjunta välittömästi. Täitorjunta kannattaa hoitaa huolellisesti, ettei yksikään täi jää munimaan uutta jälkikasvua. Täit voi hoitaa esimerkiksi erilaisilla täishampoilla tai täiliuoksilla (esim. Linicin shampoo, Bevitamed shampoo ja Linicin solution, Nyda häätöliuos). Jos sinulla ei ole täitä, mutta lapsellasi tai perheenjäsenellä on, voit käyttää myös Linicin Prevent sprayta, mikä tekee hiuksesi täille näkymättömäksi.

Täiden torjunnassa käsittele myös kaikkien perheenjäsenten hiukset täiliuoksella tai täishampoolla. Tee uusintakäsittely tartunnan saaneilla 9-10 päivän kuluttua. Kun olet suorittanut täipesun, tee tämän jälkeen myös kodin siivous.

Kysy lisää meiltä me neuvomme ja autamme sinua. Puh. 044-7440661 (09-5308 850) tai pyydä lääkeneuvonta asiantuntevalta farmaseuttiselta henkilökunnaltamme tilauksesi yhteydessä. Otamme Sinuun yhteyttä. 

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fiKotiin, matkalle, mökille, veneeseen...

Kesäapteekki

On aika taas tarkistaa kesäapteekkisi. Vältyt monelta harmilta kun pidät lääkekaapin ajan tasalla. Muista myös tarkistaa pakkausten päiväykset ja mikäli olet unohtanut lääkkeet mökille talven yli ne tulisi uusia, koska lääkkeet eivät kestä lämpötila- ja kosteusvaihteluja .

Hyönteisenpistot ja naarmut kuuluvat kesään ja ne ovatkin yleisimpiä ongelmia kesän aikana mutta myös kesäflunssa, auringon polttama iho ja vatsataudit ovat tavallisia kesän aikana. Kannattaa myös varautua kyynpistoksiin (Kyytabletti on myös hyvä apu esim. ampiaisenpistoon.

Tarkistathan myös että rokotuksesi on kunnossa! Jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä. Ja jos liikut puutiaisalueilla kannattaa myös ottaa rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan. Matkalle lähtijän kannattaa tarkistaa suositeltavat rokotteet kohdemaahan ajoissa.

Lapsiperheiden olisi hyvä varmistua, että lapsille on omat tarvittavat lääkkeet mukana. Lapsille kannattaa myös varata omat aurinkotuotteet.

Ethän myöskään unohda rakasta lemmikkiäsi! Esim. valeluliuokset ja pannat suojaavat koko kesän punkeilta ja hyönteisiltä.

Internetapteekin sivuilta löydät erillisen tuoteryhmän Matkalle ja Mökille josta voit tarkistaa ja tilata tarvittavat tuotteet https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/351/matkalle-ja-mokille/. Ohessa myös muistilista ja esimerkkejä kesäapteekin lääkekaapin tuotteista:

* Aurinkosuojavoide (Vichy, ACO)

* After sun-voide

* Perusvoide (Agualan, Novalan)

* Laastarit ja haavanpuhdistusaine (Hansaplast, Septidin)

* Rakkolaastarit (Compeed)

* Mieto kortisonivoide (Hydrokortison)

* Allergiaan antihistamiini (Heinix) ja EpiPen tarvittaessa

* Särky- ja kuumelääkettä (Burana, Panadol)

* Käsien desinfiointiaine

* Lääkehiilitabletit (Carbo Medicinalis)

* Matkapahoinvointilääke (Marzine, Postafen)

* Maitohappovalmiste ripulin ehkäisyyn (Biophilus)

* Ripulilääke ja ripulijuoma (Precosa, Imodium, Osmosal)

* Ummetuslääke (Laxoberon, Pegorion)

Hyvää kesää kaikille!

Mai Nuutila
apteekkariSiitepölyallergia

MITEN HOIDAT ALLERGIAASI

 Se miten hoidat allergiaasi riippuu oireistasi, ovatko ne lieviä vai voimakkaita jolloin sinulla saattaa olla kaikki oireet : silmät, nenä ja hengitys.

Nenäoireet:

antihistamiinit esim. Livostin ja Lastin antaa nopean avun vuotavaan nenään

- kortikosteroidit paikallisesti käytettynä vähentävät nenän limakalvon tulehdusta ja turvotusta. Näitä käytetään yleensä koko altistusajan. Esim. Flixonasal , Mommox  ja Beclonasal Acqua

- natriumkromoglikaatti estää tulehdusta aiheuttavien välittäjäaineiden  vapautumista jolloin allergeeninen reaktio estyy. Käyttö mielellään jo ennen altistumista ja koko altistumisaikana säännöllisesti esim. Glinor ja Lomudal

Nykyään saa myös ei lääkkeellisiä valmisteita jotka mekaanisesti suojaavat nenän limakalvoa ja estää allergeenien kiinnittymistä esim.  Heinix Nasal ja Prevalin

Silmäoireet:

-  antihistamiinit esim Zaditen-silmätipat  sisältävät allergialääkettä ja sitä käytetään kausittaisesta allergiasta johtuvien silmäoireiden hoitoon. Muita esim. Livostin ja Lastin silmätipat

-  natriumkromoglikaatit estävät tulehdusta ennaltaehkäisevästi ja hoitavasti koko altistusajan esim. Lomudal ja Lecrolyn

Useita oireita:

edellä mainittujen lisäksi käytetään yleensä kombinaationa ja lisäksi myös  antihistamiinitabletteja hoitamaan  vaikeampia allergiaoireita

esim. setiritsiini (Heinix, Zyrtec, Cetirizin ja Histec), loratadiini (Clarityn), desloratadiini (Desloratadine) ja ebastiini (Kestine)

Antihistamiinitablettien vaikutus on yksilöllistä ja vaihtelee. Väsymysoireet voivat johtua allergiasta mutta myös antihistamiinivalmisteesta. Kokeile vaihtaa toiseen vaikuttavaan aineeseen  ja katso helpottaako väsymys. Myös eri vaikuttavat aineet vaikuttavat eri lailla myös yksilötasolla, voit vaihtaa eri vaikuttavaan aineeseen, mikäli et saa tarpeeksi vastinetta käyttämästäsi valmisteesta.

Jos oireet johtuvat allergiasta älä käytä flunssavalmisteita samanaikaisesti.  Allergiavalmisteilla saat paremman tehon ja näitä voit turvallisesti käyttää koko allergia-ajan.

Vältä oireita:

-  seuraa siitepölytiedotteita

-  vältä ulkonaoloa pahimpana siitepölyaikana

-  pidä auton ja makuuhuoneen ikkunat suljettuna äläkä kuivaa pyykkejä ulkona siitepölyaikana

-  huuhtele hiuksesi illalla ennen nukkumaan menoa. Hiuksiin voi tarttua paljon siitepölyä.

-  ota lääkkeet ajoissa!  Joitakin lääkkeitä sinun tulisi aloittaa jo ennen altistumisaikaa ja joitakin voit käyttää, kun oireet ilmenevät. Käytä sitten lääkettä säännöllisesti  loppusesonki, jolloin säästyt pahemmilta oireita.

-  ota iisisti. Allergiaoireiden aikana elimistössä on tulehdusreaktio, joka voi aiheuttaa väsymystä, stressiä ja masennusta. Ota siis rauhallisesti, etteivät oireet pahene.

-  Lopeta tupakointi. Tupakointi ja tupakansavu pahentavat yleensä allergiaoireita.


apteekkari Juha Nuutila


Punkkien torjunta koiralla

Kurjat punkkiongelmat alkavat heti kevätauringon lämmittäessä. Varaudu ajoissa ja suojaa lemmikkisi punkeilta.

Puutiaisia eli punkkeja esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Koska punkit voivat levittää tauteja sekä eläimiin että ihmisiin, kannattaa koira suojata punkeilta hyvin.

Punkkien häätöön löytyy erilaisia valmisteita. Punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet suojaavat tehokkaimmin punkkien välittämiltä taudeilta.

Kun lääke tappaa koirassa olevan punkin, se suojaa välillisesti myös ihmisiä punkkien aiheuttamilta harmeilta – oleilevathan ihmiset ja koirat usein lähekkäin.

Punkkien karkottamiseen löytyy erilaisia lääkevalmisteita, esim.  Paikallisvaleluliuokset vaikuttavat noin neljän viikon ajan ja ne levitetään koiran iholle. Lääkkeelliset punkkipannat vaikuttavat 6-8 kuukautta ja niitä pidetään koiran kaulassa koko ajan. Osa pannoista tulee poistaa, kun koira menee uimaan.

Punkin irrottaminen koirasta ja punkinpureman hoito

Koiran ihoon kiinnittyessään punkki on vain muutaman millimetrin mittainen, ja usein punkin huomaa vasta, kun se on imenyt itsensä noin herneen kokoiseksi. Päivittäinen punkkisyyni ja jo kiinnittyneiden punkkien irrottaminen on tärkeä osa punkkivälitteisiltä taudeilta suojautumista.

Punkki poistetaan iholta tarttumalla punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja pyörittelemällä punkki irti. Helpoiten irrotus tapahtuu punkkipihtien ja punkkilasson avulla.

Ihoon voi jäädä pieni kohouma, joka häviää pois ajan kuluessa. Näppyä voi tarvittaessa puhdistaa paikallisantiseptilla, esim. Septidinillä.  Jos puremakohta tulehtuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. 


Mai Nuutila, apteekkari Laihian Orava apteekki


KIPUA VOI HOITAA

PARASETAMOLI 

Parasetamoli on hyvin siedetty kipulääke tarkoitettu tilapäiseen kipuun ja kuumeeseen. Se on yleisesti käytetty ja turvallinen oikein annosteltuna. Parasetamolilla on hyvä kipua lievittävä ja kuumetta alentava teho ja tehoaa nopeasti akuuttiin kipuun. Tulehduskipulääkkeenä esim. ibuprofeiini (Burana) on suositeltavampi. Parasetamoli ei aiheuta ruuansulatuskanavan eikä munuaishaittoja eikä vaikuta veren hyytymiseen. Oikealla annostuksella saadaan riittävä ja tehokas kivulievitys. Useimmiten aikuisille sopiva annos on kaksi 500 mg tai yksi 1 g tabletti. Lapsilla parasetamolia käytetään ensisijaisena kipulääkkeenä. Parasetamoli on osoittautunut turvalliseksi ja tehokkaaksi myös pienillä lapsilla. Parasetamolia käytetään myös lapsilla kuumetta alentavana valmisteena. Yli 1-vuotiaille lapsille voidaan parasetamolin rinnalla antaa myös esim. Ibuprofeiinia. Parasetamolia voidaan annostella myös peräpuikkoina eli suppoina. Parasetamolivalmisteita ovat esim. Pandol, Pamol ja Para-tabs. Parasetamolin käytössä täytyy aina muistaa, että se on tarkoitettu tilapäiseen kipuun ja kuumeeseen. Neuvottele aina lääkärin kanssa mikäli oireet ei lievene tai sinulla on maksasairaus. Suositeltua annosta ei saa ylittää. Valmiste on tarkoitettu lyhytaikaiseen kipuun ja kuumeeseen. Epäasiallinen käyttö voi olla vaarallista 

 16.1.2018 Mai Nuutila, apteekkari

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/395/kipu-ja-kuume/

JALKASIENI

Jalkasieni

Jalkasienen eli jalkasilsan tyypillisimmät aiheuttajat ovat Trichophyton- tai Epidermophyton- sienisukujen lajit. Näille lajikkeille altistuminen yhdessä huonojen hygeniolosuhteiden, hiertävien kenkien tai vaatteiden kanssa voi saada aikaan sieni-infektion.. Myös korkea ikä ja sitä kautta heikentyneet puolutusmekanismit taudinaiheuttajia vastaan altistavat sienitaudeille. Jalkasieni esiintyy yleisimmin pikkuvarpaan ja sen viereisen varpaan varvasvälissä.

Tavallisimmat oireet ovat voimakas kutina, ihon punoitus, ihorikko tai yleisimmin iho on haljennut varvasvälissä ja iho on ns. vereslihalla. Myös rakkulat ovat mahdollisia taudin alkuvaiheessa. Alussa jalkasilsa voi olla oireeton, mutta vähitellen varvasvälit alkavat kutista ja alueella voi tuntua kipua. Infektio voi levitä muihin varvasväleihin tai läheiselle iholle. Sieni-infektio voi aiheuttaa varpaiden päälle hilselevän ihottuman, jalkapohjan iholla sieni aiheuttaa kroonista hilseilyä ja joskus punoitusta ja / tai rakkuloita ihottuman reuna-alueilla.

Jalkasienen hoito perustuu lääkkeelliseen hoitoon, mutta myös jalkahygenialla ja hengittävien kenkien ja vaatteiden käytöllä on roolinsa silsainfektioiden hoidossa ja ehkäisijöinä. Tavanomainen varvasvälisilsa hoidetaan ensisijaisesti ulkoisesti emulsivoiteilla, puuterilla ja / tai liuoksilla. Terbinafiini (Lamisil) on yleisimmin käytetty lääkeaine, sen teho perustuu sen jalkasieniä tuhoavaan vaikutukseen. Muita samantyyppisä lääkeaineita on esim. clotrimazoli (Canesten), ticonazoli (Trosyd) ja miconazoli (Daktarin). Jalkasieni on erittäin yleinen ja sitä esiintyy noin 10 %:lla väestöstä.

Kysy lisää meiltä neuvomme ja autamme sinua!

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/379/sieni-ja-bakteeritulehdukset/

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi


Joulu ja ylensyöminen

Pian on joulu ja saamme sytyttää kynttilät ja jouluvalot. Ihanaa aikaa. Ja jouluna saa syödä niin paljon kun huvittaa – yölläkin! Ikävä kyllä tämä ylensyönti ja -juonti aiheuttaa monille ylimääräisiä vatsavaivoja. Monet kärsivät jouluna turvotuksesta, närästyksestä tai ummetuksesta. Sappivaivoista kärsivät ovat vaarassa saada sappikivikohtauksen kun syödään paljon rasvaista ja raskasta ruokaa. Jouluateria kuuluu kuitenkin jouluperinteeseen. Kokoonnumme yhteen sukulaisten ja ystävien kanssa ja silloin voikin herkutella, mutta pidä kunnon taukoja ja jatka syömistä pidemmällä ajalla. Muista myös liikkua joulun aikana. Liikunta estää närästystä ja ummetusta. Ehkä kuitenkin paras ohje syömiseen ja juomiseen on: Kohtuus kaikessa.

NÄRÄSTYS

Närästys on ehkä tavallisin ongelma joulun aikana. Rasvaiset ruoat, alkoholi, kahvi ja suklaa ovat tekijöitä, jotka altistavat närästykselle. Voit lievittää oireita närästyslääkkeillä. Antasidit esim. Rennie on nopea apu tilapäiseen närästykseen. Ne neutraloivat mahahappja tehokkaasti ja olo helpottuu nopeasti.

Happosalpaaja esim. Losec ovat tehokkaampia ja pitkävaikutteisimpia kuin antasidit. Niiden vaikutus alkaa 1-2 tunnissa ja kestää puolesta vuorokaudesta noin vuorokauteen. Näitä mahahapon eritystä estäviä lääkkeitä tulisi käyttää korkeintaan 2 viikkoa yhtäjaksoisesti. Jos oireet vielä jatkuvat ota yhteyttä lääkäriin.

Kolmas närästyslääkeryhmä on limakalvoja suojaavat lääkkeet esim. Antepsin,  joka muodostaa kalvon mahan ärtyneelle limakalvolle ja täten suojaa sitä mahahapoilta.

UMMETUS

Ummetuksen paras lääke on liikunta, riittävä veden juonti ja kuitupitoinen ruoka. Ns. osmoottiset ulostuslääkkeet Macrogol ratiopharm, Pegorion, Pegita pehmentävät ulostemassaa. Nämä ovat turvallisia käyttää ja sopivat myös lapsille, vanhuksille ja odottaville äideille. Näitä voi käyttää myös ennaltaehkäisyyn. Peräsuiskeita esim. Microlaxia käytetään laukaisemaan hankalaa ummeusta. Ne vaikuttavat nopeasti 5-15 minuutissa.

ILMAVAIVAT

Jouluruoat aiheuttavat monesti myös turvottavan olon ja ilmavaivoja. Tässäkin rauhallinen ruokailu ja huolellinen pureskeleminen vähentävät oireita . Myös liikunta helpottaa oireita. Kiusallisiin ilmavavaivoihin voit kokeilla esim. dimetikonia (esim. Cuplaton ja Disflatyl), joka hajoittaa suolistossa olevat kaasukertymät.

Ruoansulatusvaivoihin voi kokeilla näihin tarkoitettuja entsyymivalmisteita esim. Nogasin, jotka edistävät ruoka-aineiden pilkkoutumista ruoansulatuskanavassa.

Nautitaan kuitenkin kaikki joulutunnelmasta, myös hyvästä ruoasta!

Oikein Hyvää ja Rauhallista Joulua kaikille Internetapteekin asiakkaille!

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/358/vatsa/

Mai Nuutila, apteekkari Laihian Orava apteekki
APTEEKIN LUOTETTAVAT AURINKOTUOTTEET

APTEEKIN LUOTETTAVAT AURINKOTUOTTEET

Rakastamme aurinkoa mutta ole varovainen, muista suojata ihoasi aurinkovoiteella. Mieluiten usein ja paljon jotta saat parhaimman suojan auringon säteiltä.

SUOJAA IHOASI 

On erittäin tärkeätä suojata ihosi auringolta. Aurinkosuojissa käytetään erilaisia aineita  UV-suojana.  EU hyväksyy 27 erilaista ainetta, mutta  kaikki eivät läpäise meidän vaatimuksiamme.  Me apteekissa valitsemme tarkkaan turvalliset  aurinkotuotteet. Siksi meillä ei välttämättä myydä muualla myytäviä tuotteita.  Valikoimamme aurinkotuotteet tulee olla ihoystävällisiä ja turvallisia käyttää, ja tietenkin tehokkaita.

Nämä kriteerit ovat tärkeitä aurinkotuotteissamme:

Oikea suojakerroin

Et rusketu nopeammin jos et käytä aurinkosuojavoiteita – palat vain nopeammin. Kerroin kertoo  paljon kuinka tuote suojaa UV-säteiltä, ne voidaan jakaa neljään ryhmään.: Matala suojaiset (SPF 6-10),Keskikorkea suoja  (SPF 15-25), korkea  suoja  (SPF 30-50) ja  erittäin korkea suoja (50 +)

Esim. SPF 30 kerroin tuotetta käyttämällä voit olla 30 kertaa kauemmin palamatta kun jos et suojaa itseäsi ollenkaan.

Selvät käyttöohjeet

Muista rasvata itseäsi usein. Ja paljon.  Jos et käytä tarpeeksi aurinkovoidetta suojakerroin laskee huomattavasti. Voit laskea noin ½ dl koko vartalolle. Lue käyttöohjeet pakkauksesta.

Vedenkestävyys

Jos tuotteessamme sanotaan että se on vedenkestävä voit luottaa siihen. Voit pulahtaa veteen tai hikoilla ilman että voide menettää tehonsa. Mutta jos kuivaat itseäsi pyyhkeellä muista levittää lisää voidetta.

Lasten aurinkosuojatuotteet

Ihan pienten lasten tulisi välttää auringossa oloa. Myös vähän vanhempien lasten tulisi olla varjossa keskipäivällä  jolloin aurinko säteilee vahvimmillaan. Aina ei aurinkoa voi välttää ja silloin kannatta valita erityisesti lapsille kehitetyt aurinkovoiteet ja –suihkeet. Aina suurilla kertoimilla, ilman väriaineita ja hajusteita. Muista myös aurinkohattu ja suojaavat vaatteet.

Hajusteet

Useimmat tuotteemme ovat hajusteettomia. Kaikki eivät kuitenkaan haluaa  ihan hajusteettomia ja heille löytyy tuotteita jotka eivät aiheuta allergiaa tai ihoärsytystä.

Rusketus ilman aurinkoa

Jos haluat kauniin rusketuksen ilman auringon vahingollisia säteitä voit käyttää itseruskettavia voiteita esim. ACO Sun selftanning lotion (150 ml

Aurinkotuotteet ovat ihan oma maailmansa  ja on monta asiaa joita tulisi ottaa huomioon. Meiltä ostaessasi tiedät saavasi varmasti tutkitut ja turvalliset tuotteet.

SUOSITELTAVIA TUOTTEITA:

ACO SUN BODY SUN SPRAY SPF30 ULTRA LIGHT (175 ML)

ACOSUN KIDS SUN CREAM SPF50 SENSITIVE (125 ML)

ACOSUN SMALL KIDS SPF 50 (125 ML )

Lisää infoa löydät sivuiltamme käyttämällä hakua ”aurinko” tai ”sun”


Mai Nuutila, apteekkari Laihian Orava apteekki