Apteekkari, FaL Juha Nuutilalla ajankohtaista asiaa -palsta

Punkkien torjunta koiralla

Punkkien torjunta koiralla


Kurjat punkkiongelmat alkavat heti kevätauringon lämmittäessä. Varaudu ajoissa ja suojaa lemmikkisi punkeilta.

Puutiaisia eli punkkeja esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Koska punkit voivat levittää tauteja sekä eläimiin että ihmisiin, kannattaa koira suojata punkeilta hyvin.

Punkkien häätöön löytyy erilaisia valmisteita. Punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet suojaavat tehokkaimmin punkkien välittämiltä taudeilta.

Kun lääke tappaa koirassa olevan punkin, se suojaa välillisesti myös ihmisiä punkkien aiheuttamilta harmeilta – oleilevathan ihmiset ja koirat usein lähekkäin.

Punkkien karkottamiseen löytyy erilaisia lääkevalmisteita, esim.  Paikallisvaleluliuokset vaikuttavat noin neljän viikon ajan ja ne levitetään koiran iholle. Lääkkeelliset punkkipannat vaikuttavat 6-8 kuukautta ja niitä pidetään koiran kaulassa koko ajan. Osa pannoista tulee poistaa, kun koira menee uimaan.

Punkin irrottaminen koirasta ja punkinpureman hoito

Koiran ihoon kiinnittyessään punkki on vain muutaman millimetrin mittainen, ja usein punkin huomaa vasta, kun se on imenyt itsensä noin herneen kokoiseksi. Päivittäinen punkkisyyni ja jo kiinnittyneiden punkkien irrottaminen on tärkeä osa punkkivälitteisiltä taudeilta suojautumista.

Punkki poistetaan iholta tarttumalla punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja pyörittelemällä punkki irti. Helpoiten irrotus tapahtuu punkkipihtien ja punkkilasson avulla.

Ihoon voi jäädä pieni kohouma, joka häviää pois ajan kuluessa. Näppyä voi tarvittaessa puhdistaa paikallisantiseptilla, esim. Septidinillä.  Jos puremakohta tulehtuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. 


Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fiTUPAKOINNIN LOPETTAMINEN

HALUATKO LOPETTAA TUPAKOINNIN VAI OLETKO SINÄ SITÄ MIELTÄ ETTÄ ”mitä väliä sillä on – kaikki kuolevat kuitenkin...”

Jokaisen tupakoivan olisi kuitenkin hyvä tiedostaa tupakoinnin vaarat ja tupakoinnin lopettamisen edut. Tiedostamalla nämä on helpompi motivoitua lopettamaan tupakoinnin. Joillekin lopettaminen onnistuu omalla päätöksellä mutta useimmille nikotiinin riippuvuus tekee lopettamisen vaikeaksi. Lisäksi tupakointi on myös tapa joka tulisi korvata jollain lopettaessa.

Tupakoinnin terveyshaitat:

Länsimaissa neljätoista prosenttia kuolemista aiheutuu tupakan aiheuttamista sairauksista, ja se on yleisin estettävissä oleva kuolleisuuden syy. Myös Suomessa tupakka on merkittävä sairauksien aiheuttaja:

*Joka kolmas syöpäsairaus aiheutuu tupakasta.

*Joka viidennessä sydänperäisessä kuolemassa tupakka on tärkein riskitekijä.

*Joka toinen tupakoija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin, jos jatkaa tupakointiaantiaan

Sydän- ja verenkiertoelinten sairaudet: sepelvaltimotauti, aivoinfarkti, sydäninfarkti, sydänperäinen äkkikuolema, vernepainetauti, katkokävely

Keuhkosairaudet: keuhkoahtaumatauti (COPD), krooninen keuhkoputkientulehdus

Syöpätaudit: keuhkosyöpä, virtsarakonsyöpä, kurkunpäänsyöpä, ruokatorvensyöpä, haimasyöpä, mahasyöpä, maksasyöpä, kohdunkaulansyöpä

Suusairaudet: suusyöpä, ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudoksen sairaudet

Raskaudenaikaiset haitat: pienipainoisuus, keskenmeno, ennenaikainen synnytys, kätkytkuolema, imetys- ja maidoneritysvaikeudet, lapsen hidastunut kasvu

Hedelmällisyys: impotenssi, hedelmättömyys

Lasten altistuminen tupakansavulle: allergiat, toistuvat infektiot

Muita haittoja: ihon ennenaikainen vanheneminen, haavojen hitaampit paraneminen, leikkauskomplikaatiot, silmän rappeuamasairaudet, osteoporoosi jne.

TUPAKOINNIN LOPETTAMISEN EDUT: Myönteiset vaikutukset elimistölle alkavat heti tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Kahdeksan tunnin päästä häkäpitoisuus ja nikotiinin määrä laskevat puoleen ja veren happipitoisuus palautuu normaaliksi. Hiilimonoksidi on vuorokaudessa hävinnyt elimistöstä ja keuhkot puhdistuvat. Kahden vuorokauden kuluttua lopettamisesta nikotiini on poissa elimistöstä. Muutamassa päivässä huomaa maku- ja hajuaistien paranevan huomattavasti. Lopettanut saattaa jopa tunnistaa hajuja, joita ei ole aiemmin huomannut. Limaa alkaa irrota ja olo kohenee. Runsaasti tupakoivien niin sanottu tupakkayskä helpottaa selvästi muutamassa viikossa. Kokonaisuudessa suun terveys paranee. Tupakka tekee hengityksen pahanhajuiseksi, mutta lopettamisen jälkeen se ongelma on poissa. Myös ihon heleys saattaa parantua. Nikotiinin aiheuttama hampaiden kellastuminen ei valitettavasti katoa, mutta kellastuminen pysähtyy eikä ainakaan lisäänny.

Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa myös sisäelimiin. Parin kuukauden sisällä lopettamisesta keuhkojen toiminta alkaa parantua. Tämä vaikuttaa huomattavasti yleiskuntoon ja jaksamiseen. Useimmilla paranee hengityskapasiteetti juostessa ja yhtäkkiä huomaa kunnon riittävän pidemmille lenkeille. Myös sydäntautien, erityisesti sepelvaltimotaudin riski pienenee.Ensimmäisen vuoden aikana, lopettamisen jälkeen, riski sairastua sepelvaltimotautiin puolittuu. Jos on pitkään tupakoimatta, riski alenee samalle tasolle heidän kanssaan, jotka eivät koskaan ole tupakoineet. Myös riski sairastua keuhkosyöpään alenee, mutta ei yhtä paljon kuin sepelvaltimotaudin riski. Tupakoinnin lopettamisella on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia myös kolesteroliarvoille. Oman terveytensä kannalta on aina parempi, mitä aikaisemmin tekee lopettamispäätöksen. Jos lopettaa 30-vuotiaana, niin vanhemmalla iällä terveys on palannut lähes tupakoimattoman tasolle. Tuoreiden tutkimusten mukaan myös yli 50-60-vuotiaana kannattaa lopettaa tupakointi, koska se selvästi pidentää elettyjä vuosia.

Nikotiinikorvaushoitoa käytetään helpottamaan tupakoinnin lopettamista.

Ne lievittävät tupakoinnin lopettamiseen liittyvää nikotiinihimoa ja vieroitusoireita.

Nikotiinikorvaushoitotuotteita löytyy useita valmisteita. Tuotteet ovat tarkoitettu yli 18-vuotiaille ja tupakointi tulee yleensä lopetta kokonaan hoidon aikana. Jotkut suosivat purukumituotteita, jotkut laastareita ja toiset suusumutteita. Myös ns. filttereita löytyy vähentämään nikotiinin haittoja. Nikotiinipurukumi (Nicorette) on nikotiinikorvaushoidossa käytettävä lääke. Oikein käytettynä se vähentää tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvia vieroitusoireita ja auttaa savuttomaan elämään siirtymistä. Nikotiinipurukumin teho saavutetaan oikealla pureskelutekniikalla. Purukumia pureskellaan, kunnes maku voimistuu, minkä jälkeen purukumin annetaan levätä posken ja ikenen välissä. Maun heiketessä pureskelu aloitetaan jälleen. Näin jatketaan 30 min ajan.

Laastareita on 16 h laastareita, jolloin nikotiinipitoisuus vaikuttaa valveillaolon ajan, sekä 24 h laastareita koko vuorokauden ajaksi. Nikotiinilaastarin haittavaikutuksiin kuuluvat paikallinen ihoärsytys ja ihottuma, joskus myös unihäiriöt. Mikäli 24 h vaikuttavasta laastarista aiheutuu unihäiriöitä, kannattaa kokeilla 16 h laastaria. Jos taas henkilön aamutupakan tarve on suuri 16 h laastaria käytettäessä, voi 24 h laastari olla parempi valinta. Raskaana oleville tai akuutista sydäniskemiasta kärsiville nikotiinilaastaria ei suositella.

Imeskelytabletit. Imeskeltävien tablettien annetaan liueta hitaasti suussa, tablettia puolelta toiselle siirrellen ja imeskellen. Välillä tabletin annetaan levätä ikenen ja posken välissä. Tätä tekniikkaa jatketaan, kunnes tabletti on liuennut (noin 30 min ajan). Resoribletti. Resoribletti on kielenalustabletti, joka laitetaan kielen alle liukenemaan. Tabletti liukenee noin puolessa tunnissa. Inhalaattori. Inhalaattorin käyttö perustuu nikotiinikapseliin, joka asetetaan inhalaattoriin. Kun inhalaattorin suukappaletta imetään, nikotiini höyrystyy kapselista ja imeytyy suun limakalvoilta. Inhalaattorista ei siis vedetä henkeen nikotiinihöyryä. Inhalaattori sopii erityisesti henkilöille, joilla tupakointiin liittyy vahvasti tapariippuvuutta. Nämä nikotiinikorvaushoitovalmisteet saattavat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten paikallista suun, kurkun ja nielun ärsytystä. Myös vatsavaivoja voi ilmetä, kuten närästystä. Mahavaivoja voi esiintyä etenkin silloin, jos nikotiinia päätyy syljen mukana vatsalaukkuun. Vaivojen vähentämiseksi ja nikotiinin imeytymisen tehostamiseksi kahvia ja happamia virvoitusjuomia ei tulisi nauttia 15 minuuttiin ennen valmisteiden käyttämistä eikä käytön aikana.

Muista,että tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina! Tee elämäsi päätös: lopeta ja päätä ettet ikinä aloita uudestaan!

Terveellistä Uutta Vuotta kaikille!

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi

KOIRA JA ILOTULITUS

KOIRA JA ILOTULITUS

Pelkääkö koirasi ilotulituksia? Osa koirista reagoi vain lievästi ilotulitusten ääniin ja välähdyksiin ja toiset taas tulevat ihan paniikkiin näistä. Vaikka koirasi ei sanottavasti reagoi niin vältä kuitenkin viemästä sitä ulos raketteja katsomaan. Ulkoiluta koira ajoissa – virallisesti ilotulituksia saa ampua klo 18 lähtien. Pidä koira kiinni ulosvietäessä, panikoiva koira voi ulkona paeta nopeasti kauas ja eksyä. Sisällä voit vetää verhot eteen ja laittaa rauhoittavaa musiikkia soimaan melko kovalla volyymillä ettei räiskeet kuulu sisälle. Pelkäävää koiraa ei tule lohduttaa vaan yritä olla itse täysin neutraalisti. Lohdutus vai vahvistaa pelkokäyttäytymistä. Pelkäävää koiraa ei kuitenkaan tulisi jättää yksin eikä sitä saa rangaista käyttäytymisestään. Järjestä koiralle oma turvallinen paikka kotona. Jotkut pakenevat kaupungin melskettä vaikka mökille.

Koiran pelkotilaa ja ahdistusta voi lievittää myös D.A.P. feromoni valmisteilla. Monet koirat saavat näistä helpotusta.

Adaptil sisältää D.A.P.:ta, joka on synteettinen vastike koiran rauhoittavalle hormonille. Se ennaltaehkäisee ja vähentää koiranpentujen ja täysikasvuisten koirien ei-toivottua käyttäytymistä mm:

* stressaavissa tilanteissa (ilotulitus, kovat äänet, yksinolo kotona)

* sopeutumisessa uuteen ympäristöön (uusi koti, muutto, uusi perheenjäsen tai lemmikki).

Adaptil on suunniteltu erityisesti koirille. Valmiste on hajuton, eikä sillä ole vaikutusta koiran tajunnan tasoon, ihmisiin tai muihin eläinlajeihin.

Adaptil valmistetta löytyy suihkeena, liuoksena ja pantamuodossa. Pahoissa pelkotilanteissa voidaan valmisteita käyttä yhdessä esim. pantaa ja liuosta.

Rauhoittava lääkitys: Osa omistajista toivoo rauhoittavista lääkkeistä apua koiran pelkoon. Lääkkeillä koiran voi saada näennäisesti rauhalliseksi, mutta tästä huolimatta koira pelkää. Pahimmillaan koira ei kykene lääkityksen vaikutuksen takia vetäytymään piilopaikkaansa.

Täysin kiellettyä on antaa koiralle omia mielialalääkkeitä, koska koiran ja kissan elimistö käsittelee lääkeaineita hyvin poikkeavasti ja osa ihmisten mielialalääkkeistä on vaaraksi koiralle. Osa ihmisten mielialalääkkeistä voi laukaista koirassa epilepsiakohta- uksen.

Eläinlääkäri pystyy määräämään rauhoittavia lääkkeitä koiralle sopivalla annostuksella, mutta koiran kannalta lääkkeisiin turvautuminen on usein huonoin vaihtoehto. Jos koirasi saa rauhoittavista lääkkeestä vakavia sivuvaikutuksia, on eläinlääkärin tavoittaminen uuden vuoden aattona vaikeaa.

Joten kaiken kaikkiaan: vältä viemästä koiraasi ulos ilotulitusten aikana, järjestä sille rauhallinen paikka minne ei välähdykset ja äänet kuulu. Ole koirasi kanssa mutta älä tee tilanteesta numeroa eli käyttäydy itse kun mitään erikoista ei olisi. Ja kannattaa kokeilla D.A.P. -feromonivalmistetta!

Hyvää Uutta Vuotta kaikille koirille – ja omistajille!

PS. muistathan hoitaa koiran anturat etenkin talviaikaan

Winterpad -tassuvoide on suojaava voide koiran tassujen iholle ja polkuanturoille. Voide estää lumipaakkujen muodostumista eikä jäädy pakkasellakaan, koska se ei sisällä vettä. Tuote sopii erinomaisesti tassujen suojaamiseen lumelta, jäältä, epätasaiselta maanpinnalta, kylmältä, kuralta ja maantiesuolalta. Voide suojaa myös ärtynyttä ihoa ja sopii ympärivuotiseen käyttöön.

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi

https://www.internetapteekki.fi/artikkelit/

JOULU JA YLENSYÖMINEN

Pian on joulu ja saamme sytyttää kynttilät ja jouluvalot. Ihanaa aikaa. Ja jouluna saa syödä niin paljon kun huvittaa – yölläkin! Ikävä kyllä tämä ylensyönti ja -juonti aiheuttaa monille ylimääräisiä vatsavaivoja. Monet kärsivät jouluna turvotuksesta, närästyksestä tai ummetuksesta. Sappivaivoista kärsivät ovat vaarassa saada sappikivikohtauksen kun syödään paljon rasvaista ja raskasta ruokaa. Jouluateria kuuluu kuitenkin jouluperinteeseen. Kokoonnumme yhteen sukulaisten ja ystävien kanssa ja silloin voikin herkutella, mutta pidä kunnon taukoja ja jatka syömistä pidemmällä ajalla. Muista myös liikkua joulun aikana. Liikunta estää närästystä ja ummetusta. Ehkä kuitenkin paras ohje syömiseen ja juomiseen on: Kohtuus kaikessa.

NÄRÄSTYS

Närästys on ehkä tavallisin ongelma joulun aikana. Rasvaiset ruoat, alkoholi, kahvi ja suklaa ovat tekijöitä, jotka altistavat närästykselle. Voit lievittää oireita närästyslääkkeillä. Antasidit esim. Rennie on nopea apu tilapäiseen närästykseen. Ne neutraloivat mahahappja tehokkaasti ja olo helpottuu nopeasti.

Happosalpaaja esim. Losec ovat tehokkaampia ja pitkävaikutteisimpia kuin antasidit. Niiden vaikutus alkaa 1-2 tunnissa ja kestää puolesta vuorokaudesta noin vuorokauteen. Näitä mahahapon eritystä estäviä lääkkeitä tulisi käyttää korkeintaan 2 viikkoa yhtäjaksoisesti. Jos oireet vielä jatkuvat ota yhteyttä lääkäriin.

Kolmas närästyslääkeryhmä on limakalvoja suojaavat lääkkeet esim. Antepsin,  joka muodostaa kalvon mahan ärtyneelle limakalvolle ja täten suojaa sitä mahahapoilta.

UMMETUS

Ummetuksen paras lääke on liikunta, riittävä veden juonti ja kuitupitoinen ruoka. Ns. osmoottiset ulostuslääkkeet Macrogol ratiopharm, Pegorion, Pegita pehmentävät ulostemassaa. Nämä ovat turvallisia käyttää ja sopivat myös lapsille, vanhuksille ja odottaville äideille. Näitä voi käyttää myös ennaltaehkäisyyn. Peräsuiskeita esim. Microlaxia käytetään laukaisemaan hankalaa ummeusta. Ne vaikuttavat nopeasti 5-15 minuutissa.

ILMAVAIVAT

Jouluruoat aiheuttavat monesti myös turvottavan olon ja ilmavaivoja. Tässäkin rauhallinen ruokailu ja huolellinen pureskeleminen vähentävät oireita . Myös liikunta helpottaa oireita. Kiusallisiin ilmavavaivoihin voit kokeilla esim. dimetikonia (esim. Cuplaton ja Disflatyl), joka hajoittaa suolistossa olevat kaasukertymät.

Ruoansulatusvaivoihin voi kokeilla näihin tarkoitettuja entsyymivalmisteita esim. Nogasin, jotka edistävät ruoka-aineiden pilkkoutumista ruoansulatuskanavassa.

Nautitaan kuitenkin kaikki joulutunnelmasta, myös hyvästä ruoasta!

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/358/vatsa/

TÄIT - Täitartunnan hoito ja täitartunnan ennaltaehkäisy

Päätäit ovat verta imeviä hyönteisiä, jotka viihtyvät lämpimässä ja pimeässä, ihmisen päänahalla, yleensä hiusrajassa, korvien takana ja niskassa. Täin munia eli saivareita saattaa olla joskus myös kulmakarvoissa ja silmäripsissä. Täiden koko vaihtelee kahdesta neljään millimetriin. Täit ovat aluksi yleensä beigen tai mustan värisiä ja ne muuttuvat tumman punaisiksi syötyään enemmän verta. Ihmisellä esiintyviä täitä on päätäin lisäksi vaatetäi ja satiainen. Päätäi on Suomessa esiintyvistä täistä yleisin.

Hoida täitorjunta välittömästi. Täitorjunta kannattaa hoitaa huolellisesti, ettei yksikään täi jää munimaan uutta jälkikasvua. Täit voi hoitaa esimerkiksi erilaisilla täishampoilla tai täiliuoksilla (esim. Linicin shampoo, Bevitamed shampoo ja Linicin solution, Nyda häätöliuos). Jos sinulla ei ole täitä, mutta lapsellasi tai perheenjäsenellä on, voit käyttää myös Linicin Prevent sprayta, mikä tekee hiuksesi täille näkymättömäksi.

Täiden torjunnassa käsittele myös kaikkien perheenjäsenten hiukset täiliuoksella tai täishampoolla. Tee uusintakäsittely tartunnan saaneilla 9-10 päivän kuluttua. Kun olet suorittanut täipesun, tee tämän jälkeen myös kodin siivous.

Kysy lisää meiltä me neuvomme ja autamme sinua. Puh. 040-8395008 (09-5308 850) tai pyydä lääkeneuvonta asiantuntevalta farmaseuttiselta henkilökunnaltamme tilauksesi yhteydessä. Otamme Sinuun yhteyttä. 

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/377/tait-ja-syyhy/VITAMIINIT JA HYVINVOINTI

VITAMIINIT JA HYVINVOINTI

D-VITAMIINI

Kesällä auringonvalo on suomalaisten merkittävin D-vitamiinin lähde. Ihmisen iho tuottaa D3-vitamiinia altistuessaan riittävälle määrälle auringon UVB-säteilyä. Iholla syntyvän D-vitamiinin määrä jää Suomessa käytännössä kuitenkin usein jopa kesällä liian alhaiseksi. Ravinnosta D-vitamiinia saa lähinnä maitotuotteista ja rasvaisesta kalasta. Usein on kuitenkin vaikea saada riittävästi D-vitamiinia pelkästään ravinnosta.

Jos D-vitamiinia ei saa riittävästi, luusto haurastuu, vastustuskyky voi heikentyä ja infektioriski kasvaa. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat D-vitamiinilla olevan laajempia vaikutuksia terveyteen: sydän- ja verisuonitaudit], syöpätaudit, MS-tauti, fibromyalgia, reumataudit, metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetesym. D-vitamiinin vaje näyttäisi olevan yhteydessä riskiin saada ylähengitysteiden tulehduksia ja osteoporoosin riski. Ravitsemusneuvottelukunnan laatima D-vitamiinin vähimmäissaantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa kaikille alle 75-vuotiaille. Yli 75-vuotiaiden saantisuositus on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden. Myös alle 18-vuotiaille sekä raskaana oleville, imettäville ja paljon sisällä oleskeleville suositellaan D-vitamiinivalmisteiden ympärivuotista nauttimista.

testaa tästä saatko tarpeeksi D-vitamiinia: http://www.dvitamiini.fi/testaa_saatko_tarpeeksi_d-vitamiinia/

C-VITAMIINI

C-vitamiini kohentaa vastustuskykyä, toimii elimistössä antioksidanttina ja vähentää väsymystä ja uupumusta. C-vitamiinin puutoksessa raudan imeytyminen häiriintyy, infektioalttius kasvaa, väsymys vaivaa sekä limakalvojen ja ihon kunto voi heiketä. Parhaiten C-vitamiinia saa hedelmistä, marjoista ja kasviksista. Aikuisella saantisuositus on 75 mg vuorokaudessa. Jos ruokavalio on yksipuolinen, kannattaa käyttää vitamiinilisää.

B-VITAMIINI

B-vitamiinien tarve voi lisääntyä muun muassa laihdutuksen, stressin, kovan fyysisen rasituksen ja runsaan alkoholin käytön seurauksena. B12-vitamiinin tarve on erityisen suuri ikääntyvillä, tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavilla, vegaaneilla, runsaasti alkoholia käyttävillä, jos sinulla on imeytymishäiriöitä (esim. diagnosoimaton ja hoitamaton keliakia, Crohnin tauti, lihavuusleikatut) tai tiettyjä lääkkeitä käyttävillä (metformiini, kilpirauhasen vajaatoiminta, vatsahappoja neutraloivat lääkkeet).

MONIVITAMIINIT

Ravintolisät ovat tarpeellisia silloin, kun ruokavaliosta ei saa kaikkia elimistölle ja terveydelle välttämättömiä aineita. Mikäli epäilet, että et syö tarpeeksi monipuolisesti kannattaa varmistaa saanti monivitamiinivalmisteella.

Juha Nuutila Apteekkari, FaL

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/455/kalsium-d-vitamiini/

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/450/c-vitamiini/

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/449/b-vitamiinit/

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/445/monivitamiinit-ja-yhdistelmavalmisteet/Siitepölyallergia

MITEN HOIDAT ALLERGIAASI

 Se miten hoidat allergiaasi riippuu oireistasi, ovatko ne lieviä vai voimakkaita jolloin sinulla saattaa olla kaikki oireet : silmät, nenä ja hengitys.

Nenäoireet:

antihistamiinit esim. Livostin ja Lastin antaa nopean avun vuotavaan nenään

- kortikosteroidit paikallisesti käytettynä vähentävät nenän limakalvon tulehdusta ja turvotusta. Näitä käytetään yleensä koko altistusajan. Esim. Flixonasal , Mommox  ja Beclonasal Acqua

- natriumkromoglikaatti estää tulehdusta aiheuttavien välittäjäaineiden  vapautumista jolloin allergeeninen reaktio estyy. Käyttö mielellään jo ennen altistumista ja koko altistumisaikana säännöllisesti esim. Glinor ja Lomudal

Nykyään saa myös ei lääkkeellisiä valmisteita jotka mekaanisesti suojaavat nenän limakalvoa ja estää allergeenien kiinnittymistä esim.  Heinix Nasal ja Prevalin

Silmäoireet:

-  antihistamiinit esim Zaditen-silmätipat  sisältävät allergialääkettä ja sitä käytetään kausittaisesta allergiasta johtuvien silmäoireiden hoitoon. Muita esim. Livostin ja Lastin silmätipat

-  natriumkromoglikaatit estävät tulehdusta ennaltaehkäisevästi ja hoitavasti koko altistusajan esim. Lomudal ja Lecrolyn

Useita oireita:

edellä mainittujen lisäksi käytetään yleensä kombinaationa ja lisäksi myös  antihistamiinitabletteja hoitamaan  vaikeampia allergiaoireita

esim. setiritsiini (Heinix, Zyrtec, Cetirizin ja Histec), loratadiini (Clarityn), desloratadiini (Desloratadine) ja ebastiini (Kestine)

Antihistamiinitablettien vaikutus on yksilöllistä ja vaihtelee. Väsymysoireet voivat johtua allergiasta mutta myös antihistamiinivalmisteesta. Kokeile vaihtaa toiseen vaikuttavaan aineeseen  ja katso helpottaako väsymys. Myös eri vaikuttavat aineet vaikuttavat eri lailla myös yksilötasolla, voit vaihtaa eri vaikuttavaan aineeseen, mikäli et saa tarpeeksi vastinetta käyttämästäsi valmisteesta.

Jos oireet johtuvat allergiasta älä käytä flunssavalmisteita samanaikaisesti.  Allergiavalmisteilla saat paremman tehon ja näitä voit turvallisesti käyttää koko allergia-ajan.

Vältä oireita:

-  seuraa siitepölytiedotteita

-  vältä ulkonaoloa pahimpana siitepölyaikana

-  pidä auton ja makuuhuoneen ikkunat suljettuna äläkä kuivaa pyykkejä ulkona siitepölyaikana

-  huuhtele hiuksesi illalla ennen nukkumaan menoa. Hiuksiin voi tarttua paljon siitepölyä.

-  ota lääkkeet ajoissa!  Joitakin lääkkeitä sinun tulisi aloittaa jo ennen altistumisaikaa ja joitakin voit käyttää, kun oireet ilmenevät. Käytä sitten lääkettä säännöllisesti  loppusesonki, jolloin säästyt pahemmilta oireita.

-  ota iisisti. Allergiaoireiden aikana elimistössä on tulehdusreaktio, joka voi aiheuttaa väsymystä, stressiä ja masennusta. Ota siis rauhallisesti, etteivät oireet pahene.

-  Lopeta tupakointi. Tupakointi ja tupakansavu pahentavat yleensä allergiaoireita.

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fiKIPUA VOI HOITAA

PARASETAMOLI 

Parasetamoli on hyvin siedetty kipulääke tarkoitettu tilapäiseen kipuun ja kuumeeseen. Se on yleisesti käytetty ja turvallinen oikein annosteltuna. Parasetamolilla on hyvä kipua lievittävä ja kuumetta alentava teho ja tehoaa nopeasti akuuttiin kipuun. Tulehduskipulääkkeenä esim. ibuprofeiini (Burana) on suositeltavampi. Parasetamoli ei aiheuta ruuansulatuskanavan eikä munuaishaittoja eikä vaikuta veren hyytymiseen. Oikealla annostuksella saadaan riittävä ja tehokas kivulievitys. Useimmiten aikuisille sopiva annos on kaksi 500 mg tai yksi 1 g tabletti. Lapsilla parasetamolia käytetään ensisijaisena kipulääkkeenä. Parasetamoli on osoittautunut turvalliseksi ja tehokkaaksi myös pienillä lapsilla. Parasetamolia käytetään myös lapsilla kuumetta alentavana valmisteena. Yli 1-vuotiaille lapsille voidaan parasetamolin rinnalla antaa myös esim. Ibuprofeiinia. Parasetamolia voidaan annostella myös peräpuikkoina eli suppoina. Parasetamolivalmisteita ovat esim. Pandol, Pamol ja Para-tabs. Parasetamolin käytössä täytyy aina muistaa, että se on tarkoitettu tilapäiseen kipuun ja kuumeeseen. Neuvottele aina lääkärin kanssa mikäli oireet ei lievene tai sinulla on maksasairaus. Suositeltua annosta ei saa ylittää. Valmiste on tarkoitettu lyhytaikaiseen kipuun ja kuumeeseen. Epäasiallinen käyttö voi olla vaarallista 

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/395/kipu-ja-kuume/

Kotiin, matkalle, mökille, veneeseen...

Kesäapteekki

On aika taas tarkistaa kesäapteekkisi. Vältyt monelta harmilta kun pidät lääkekaapin ajan tasalla. Muista myös tarkistaa pakkausten päiväykset ja mikäli olet unohtanut lääkkeet mökille talven yli ne tulisi uusia, koska lääkkeet eivät kestä lämpötila- ja kosteusvaihteluja .

Hyönteisenpistot ja naarmut kuuluvat kesään ja ne ovatkin yleisimpiä ongelmia kesän aikana mutta myös kesäflunssa, auringon polttama iho ja vatsataudit ovat tavallisia kesän aikana. Kannattaa myös varautua kyynpistoksiin (Kyytabletti on myös hyvä apu esim. ampiaisenpistoon.

Tarkistathan myös että rokotuksesi on kunnossa! Jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä. Ja jos liikut puutiaisalueilla kannattaa myös ottaa rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan. Matkalle lähtijän kannattaa tarkistaa suositeltavat rokotteet kohdemaahan ajoissa.

Lapsiperheiden olisi hyvä varmistua, että lapsille on omat tarvittavat lääkkeet mukana. Lapsille kannattaa myös varata omat aurinkotuotteet.

Ethän myöskään unohda rakasta lemmikkiäsi! Esim. valeluliuokset ja pannat suojaavat koko kesän punkeilta ja hyönteisiltä.

Internetapteekin sivuilta löydät erillisen tuoteryhmän Matkalle ja Mökille josta voit tarkistaa ja tilata tarvittavat tuotteet.  Kesälääkekaappi Ohessa myös muistilista ja esimerkkejä kesäapteekin lääkekaapin tuotteista:

* Aurinkosuojavoide (Vichy, ACO Avene, SunPro)

* After sun-voide

* Perusvoide (Agualan, Novalan)

* Laastarit ja haavanpuhdistusaine (Hansaplast, Septidin)

* Rakkolaastarit (Compeed)

* Mieto kortisonivoide (Hydrokortison)

* Allergiaan antihistamiini (Heinix) ja EpiPen tarvittaessa

* Särky- ja kuumelääkettä (Burana, Panadol)

* Käsien desinfiointiaine

* Lääkehiilitabletit (Carbo Medicinalis)

* Matkapahoinvointilääke (Marzine, Postafen)

* Maitohappovalmiste ripulin ehkäisyyn (Biophilus)

* Ripulilääke ja ripulijuoma (Precosa, Imodium, Osmosal)

* Ummetuslääke (Laxoberon, Pegorion)


Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fiJALKASIENI

Jalkasieni

Jalkasienen eli jalkasilsan tyypillisimmät aiheuttajat ovat Trichophyton- tai Epidermophyton- sienisukujen lajit. Näille lajikkeille altistuminen yhdessä huonojen hygeniolosuhteiden, hiertävien kenkien tai vaatteiden kanssa voi saada aikaan sieni-infektion.. Myös korkea ikä ja sitä kautta heikentyneet puolutusmekanismit taudinaiheuttajia vastaan altistavat sienitaudeille. Jalkasieni esiintyy yleisimmin pikkuvarpaan ja sen viereisen varpaan varvasvälissä.

Tavallisimmat oireet ovat voimakas kutina, ihon punoitus, ihorikko tai yleisimmin iho on haljennut varvasvälissä ja iho on ns. vereslihalla. Myös rakkulat ovat mahdollisia taudin alkuvaiheessa. Alussa jalkasilsa voi olla oireeton, mutta vähitellen varvasvälit alkavat kutista ja alueella voi tuntua kipua. Infektio voi levitä muihin varvasväleihin tai läheiselle iholle. Sieni-infektio voi aiheuttaa varpaiden päälle hilselevän ihottuman, jalkapohjan iholla sieni aiheuttaa kroonista hilseilyä ja joskus punoitusta ja / tai rakkuloita ihottuman reuna-alueilla.

Jalkasienen hoito perustuu lääkkeelliseen hoitoon, mutta myös jalkahygenialla ja hengittävien kenkien ja vaatteiden käytöllä on roolinsa silsainfektioiden hoidossa ja ehkäisijöinä. Tavanomainen varvasvälisilsa hoidetaan ensisijaisesti ulkoisesti emulsivoiteilla, puuterilla ja / tai liuoksilla. Terbinafiini (Lamisil) on yleisimmin käytetty lääkeaine, sen teho perustuu sen jalkasieniä tuhoavaan vaikutukseen. Muita samantyyppisä lääkeaineita on esim. clotrimazoli (Canesten), ticonazoli (Trosyd) ja miconazoli (Daktarin). Jalkasieni on erittäin yleinen ja sitä esiintyy noin 10 %:lla väestöstä.

Kysy lisää meiltä neuvomme ja autamme sinua!

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/379/sieni-ja-bakteeritulehdukset/