Apteekkari, FaL Juha Nuutilalla ajankohtaista asiaa -palsta

SINKKIÄ FLUNSSAAN - KANNATTAAKO?


Sinkkiä flunssaan – kannattaako?

Sinkki on tärkeä hivenaine, ja sen riittävä saanti ylläpitää osaltaan toimivaa immuunijärjestelmää. Sinkin puute heikentää elimistön immuunipuolustusta ja lisää alttiutta sairastua vaikeisiin infektiosairauksiin. Sinkkitablettien imeskely voi vaikuttaa flunssan kestoon, tosin vaikutusmekanismi nenänielussa on mahdollisesti paikallinen eikä perustu elimistön sinkkistatuksen parantamiseen. Erilaisissa tutkimuksissa on todettu, että sinkkitablettien imeskely lyhentää flunssa kestoa terveillä lapsilla ja aikuisilla. Sinkkitablettien havaittiin satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa lyhentävän flunssan kestoa, mikäli valmisteen käyttö aloitettiin 24 tunnin aikana flunssaoireiden alkamisesta. Myöhemmin aloitetulla sinkin käytöllä ei ollut vaikutusta flunssaan.

Sinkistä saa helpotusta flunssaan. Flunssan hoidossa on tutkittu nimenomaan sinkin imeskelytabletteja, mikä on eri asia kuin sinkkiravinnelisä. Näyttöä on nimenomaan imeskelyn nielun tuomasta vaikutuksesta. Myös nestemäiset sinkkiä sisältävät valmisteet toimivat samalla tavoin. Kaikista vahvin tieteellinen näyttö on sinkkiasetaatista. Markkinoilla on myös sinkkisitraattitabletteja, jotka ovat tehottomia flunssan hoidossa. Tutkimuksissa sinkkiasetaattivalmisteet ovat lyhentäneet flunssaa keskimäärin 40 %. 80 mg sinkkiä päivässä on mielekäs annos flunssan hoitoon. Annosta on oltava 80 mg päivässä tai enemmän, jotta sinkki olisi tehokasta. Valmisteita, jotka sisältävät nimenomaan sinkkiasetaattia on mm. Fluzinc (tabletti), Posivil Fluzink (tabletti), FluAcut Zink+ (neste).

Juha Nuutila Apteekkari, FaL

https://www.internetapteekki.fi/haku/?q=FLUZINC&button=

https://www.internetapteekki.fi/haku/?q=POSIVIL&button=

https://www.internetapteekki.fi/haku/?q=APTEEKKI+FLUACUTE+ZINC&button=

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/551/sinkki-ja-seleeni/65951/sinkki-asetaatti-60-tabl/






TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN


HALUATKO LOPETTAA TUPAKOINNIN VAI OLETKO SINÄ SITÄ MIELTÄ ETTÄ ”mitä väliä sillä on – kaikki kuolevat kuitenkin...”

Jokaisen tupakoivan olisi kuitenkin hyvä tiedostaa tupakoinnin vaarat ja tupakoinnin lopettamisen edut. Tiedostamalla nämä on helpompi motivoitua lopettamaan tupakoinnin. Joillekin lopettaminen onnistuu omalla päätöksellä mutta useimmille nikotiinin riippuvuus tekee lopettamisen vaikeaksi. Lisäksi tupakointi on myös tapa joka tulisi korvata jollain lopettaessa.

Tupakoinnin terveyshaitat:

Länsimaissa neljätoista prosenttia kuolemista aiheutuu tupakan aiheuttamista sairauksista, ja se on yleisin estettävissä oleva kuolleisuuden syy. Myös Suomessa tupakka on merkittävä sairauksien aiheuttaja:

*Joka kolmas syöpäsairaus aiheutuu tupakasta.

*Joka viidennessä sydänperäisessä kuolemassa tupakka on tärkein riskitekijä.

*Joka toinen tupakoija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin, jos jatkaa tupakointiaantiaan

Sydän- ja verenkiertoelinten sairaudet: sepelvaltimotauti, aivoinfarkti, sydäninfarkti, sydänperäinen äkkikuolema, vernepainetauti, katkokävely

Keuhkosairaudet: keuhkoahtaumatauti (COPD), krooninen keuhkoputkientulehdus

Syöpätaudit: keuhkosyöpä, virtsarakonsyöpä, kurkunpäänsyöpä, ruokatorvensyöpä, haimasyöpä, mahasyöpä, maksasyöpä, kohdunkaulansyöpä

Suusairaudet: suusyöpä, ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudoksen sairaudet

Raskaudenaikaiset haitat: pienipainoisuus, keskenmeno, ennenaikainen synnytys, kätkytkuolema, imetys- ja maidoneritysvaikeudet, lapsen hidastunut kasvu

Hedelmällisyys: impotenssi, hedelmättömyys

Lasten altistuminen tupakansavulle: allergiat, toistuvat infektiot

Muita haittoja: ihon ennenaikainen vanheneminen, haavojen hitaampit paraneminen, leikkauskomplikaatiot, silmän rappeuamasairaudet, osteoporoosi jne.

TUPAKOINNIN LOPETTAMISEN EDUT: Myönteiset vaikutukset elimistölle alkavat heti tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Kahdeksan tunnin päästä häkäpitoisuus ja nikotiinin määrä laskevat puoleen ja veren happipitoisuus palautuu normaaliksi. Hiilimonoksidi on vuorokaudessa hävinnyt elimistöstä ja keuhkot puhdistuvat. Kahden vuorokauden kuluttua lopettamisesta nikotiini on poissa elimistöstä. Muutamassa päivässä huomaa maku- ja hajuaistien paranevan huomattavasti. Lopettanut saattaa jopa tunnistaa hajuja, joita ei ole aiemmin huomannut. Limaa alkaa irrota ja olo kohenee. Runsaasti tupakoivien niin sanottu tupakkayskä helpottaa selvästi muutamassa viikossa. Kokonaisuudessa suun terveys paranee. Tupakka tekee hengityksen pahanhajuiseksi, mutta lopettamisen jälkeen se ongelma on poissa. Myös ihon heleys saattaa parantua. Nikotiinin aiheuttama hampaiden kellastuminen ei valitettavasti katoa, mutta kellastuminen pysähtyy eikä ainakaan lisäänny.

Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa myös sisäelimiin. Parin kuukauden sisällä lopettamisesta keuhkojen toiminta alkaa parantua. Tämä vaikuttaa huomattavasti yleiskuntoon ja jaksamiseen. Useimmilla paranee hengityskapasiteetti juostessa ja yhtäkkiä huomaa kunnon riittävän pidemmille lenkeille. Myös sydäntautien, erityisesti sepelvaltimotaudin riski pienenee.Ensimmäisen vuoden aikana, lopettamisen jälkeen, riski sairastua sepelvaltimotautiin puolittuu. Jos on pitkään tupakoimatta, riski alenee samalle tasolle heidän kanssaan, jotka eivät koskaan ole tupakoineet. Myös riski sairastua keuhkosyöpään alenee, mutta ei yhtä paljon kuin sepelvaltimotaudin riski. Tupakoinnin lopettamisella on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia myös kolesteroliarvoille. Oman terveytensä kannalta on aina parempi, mitä aikaisemmin tekee lopettamispäätöksen. Jos lopettaa 30-vuotiaana, niin vanhemmalla iällä terveys on palannut lähes tupakoimattoman tasolle. Tuoreiden tutkimusten mukaan myös yli 50-60-vuotiaana kannattaa lopettaa tupakointi, koska se selvästi pidentää elettyjä vuosia.

Nikotiinikorvaushoitoa käytetään helpottamaan tupakoinnin lopettamista.

Ne lievittävät tupakoinnin lopettamiseen liittyvää nikotiinihimoa ja vieroitusoireita.

Nikotiinikorvaushoitotuotteita löytyy useita valmisteita. Tuotteet ovat tarkoitettu yli 18-vuotiaille ja tupakointi tulee yleensä lopetta kokonaan hoidon aikana. Jotkut suosivat purukumituotteita, jotkut laastareita ja toiset suusumutteita. Myös ns. filttereita löytyy vähentämään nikotiinin haittoja. Nikotiinipurukumi (Nicorette) on nikotiinikorvaushoidossa käytettävä lääke. Oikein käytettynä se vähentää tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvia vieroitusoireita ja auttaa savuttomaan elämään siirtymistä. Nikotiinipurukumin teho saavutetaan oikealla pureskelutekniikalla. Purukumia pureskellaan, kunnes maku voimistuu, minkä jälkeen purukumin annetaan levätä posken ja ikenen välissä. Maun heiketessä pureskelu aloitetaan jälleen. Näin jatketaan 30 min ajan.

Laastareita on 16 h laastareita, jolloin nikotiinipitoisuus vaikuttaa valveillaolon ajan, sekä 24 h laastareita koko vuorokauden ajaksi. Nikotiinilaastarin haittavaikutuksiin kuuluvat paikallinen ihoärsytys ja ihottuma, joskus myös unihäiriöt. Mikäli 24 h vaikuttavasta laastarista aiheutuu unihäiriöitä, kannattaa kokeilla 16 h laastaria. Jos taas henkilön aamutupakan tarve on suuri 16 h laastaria käytettäessä, voi 24 h laastari olla parempi valinta. Raskaana oleville tai akuutista sydäniskemiasta kärsiville nikotiinilaastaria ei suositella.

Imeskelytabletit. Imeskeltävien tablettien annetaan liueta hitaasti suussa, tablettia puolelta toiselle siirrellen ja imeskellen. Välillä tabletin annetaan levätä ikenen ja posken välissä. Tätä tekniikkaa jatketaan, kunnes tabletti on liuennut (noin 30 min ajan). Resoribletti. Resoribletti on kielenalustabletti, joka laitetaan kielen alle liukenemaan. Tabletti liukenee noin puolessa tunnissa. Inhalaattori. Inhalaattorin käyttö perustuu nikotiinikapseliin, joka asetetaan inhalaattoriin. Kun inhalaattorin suukappaletta imetään, nikotiini höyrystyy kapselista ja imeytyy suun limakalvoilta. Inhalaattorista ei siis vedetä henkeen nikotiinihöyryä. Inhalaattori sopii erityisesti henkilöille, joilla tupakointiin liittyy vahvasti tapariippuvuutta. Nämä nikotiinikorvaushoitovalmisteet saattavat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten paikallista suun, kurkun ja nielun ärsytystä. Myös vatsavaivoja voi ilmetä, kuten närästystä. Mahavaivoja voi esiintyä etenkin silloin, jos nikotiinia päätyy syljen mukana vatsalaukkuun. Vaivojen vähentämiseksi ja nikotiinin imeytymisen tehostamiseksi kahvia ja happamia virvoitusjuomia ei tulisi nauttia 15 minuuttiin ennen valmisteiden käyttämistä eikä käytön aikana.

Muista,että tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina! Tee elämäsi päätös: lopeta ja päätä ettet ikinä aloita uudestaan!

Terveellistä Uutta Vuotta kaikille!

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi




TÄIT - Täitartunnan hoito ja täitartunnan ennaltaehkäisy

Päätäit ovat verta imeviä hyönteisiä, jotka viihtyvät lämpimässä ja pimeässä, ihmisen päänahalla, yleensä hiusrajassa, korvien takana ja niskassa. Täin munia eli saivareita saattaa olla joskus myös kulmakarvoissa ja silmäripsissä. Täiden koko vaihtelee kahdesta neljään millimetriin. Täit ovat aluksi yleensä beigen tai mustan värisiä ja ne muuttuvat tumman punaisiksi syötyään enemmän verta. Ihmisellä esiintyviä täitä on päätäin lisäksi vaatetäi ja satiainen. Päätäi on Suomessa esiintyvistä täistä yleisin.

Hoida täitorjunta välittömästi. Täitorjunta kannattaa hoitaa huolellisesti, ettei yksikään täi jää munimaan uutta jälkikasvua. Täit voi hoitaa esimerkiksi erilaisilla täishampoilla tai täiliuoksilla (esim. Linicin shampoo, Bevitamed shampoo ja Linicin solution, Nyda häätöliuos). Jos sinulla ei ole täitä, mutta lapsellasi tai perheenjäsenellä on, voit käyttää myös Linicin Prevent sprayta, mikä tekee hiuksesi täille näkymättömäksi.

Täiden torjunnassa käsittele myös kaikkien perheenjäsenten hiukset täiliuoksella tai täishampoolla. Tee uusintakäsittely tartunnan saaneilla 9-10 päivän kuluttua. Kun olet suorittanut täipesun, tee tämän jälkeen myös kodin siivous.

Kysy lisää meiltä me neuvomme ja autamme sinua. Puh. 040-8395008 (09-5308 850) tai pyydä lääkeneuvonta asiantuntevalta farmaseuttiselta henkilökunnaltamme tilauksesi yhteydessä. Otamme Sinuun yhteyttä. 



Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/377/tait-ja-syyhy/




VITAMIINIT JA HYVINVOINTI


VITAMIINIT JA HYVINVOINTI

D-VITAMIINI

Kesällä auringonvalo on suomalaisten merkittävin D-vitamiinin lähde. Ihmisen iho tuottaa D3-vitamiinia altistuessaan riittävälle määrälle auringon UVB-säteilyä. Iholla syntyvän D-vitamiinin määrä jää Suomessa käytännössä kuitenkin usein jopa kesällä liian alhaiseksi. Ravinnosta D-vitamiinia saa lähinnä maitotuotteista ja rasvaisesta kalasta. Usein on kuitenkin vaikea saada riittävästi D-vitamiinia pelkästään ravinnosta.

Jos D-vitamiinia ei saa riittävästi, luusto haurastuu, vastustuskyky voi heikentyä ja infektioriski kasvaa. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat D-vitamiinilla olevan laajempia vaikutuksia terveyteen: sydän- ja verisuonitaudit], syöpätaudit, MS-tauti, fibromyalgia, reumataudit, metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetesym. D-vitamiinin vaje näyttäisi olevan yhteydessä riskiin saada ylähengitysteiden tulehduksia ja osteoporoosin riski. Ravitsemusneuvottelukunnan laatima D-vitamiinin vähimmäissaantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa kaikille alle 75-vuotiaille. Yli 75-vuotiaiden saantisuositus on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden. Myös alle 18-vuotiaille sekä raskaana oleville, imettäville ja paljon sisällä oleskeleville suositellaan D-vitamiinivalmisteiden ympärivuotista nauttimista.

testaa tästä saatko tarpeeksi D-vitamiinia: http://www.dvitamiini.fi/testaa_saatko_tarpeeksi_d-vitamiinia/

C-VITAMIINI

C-vitamiini kohentaa vastustuskykyä, toimii elimistössä antioksidanttina ja vähentää väsymystä ja uupumusta. C-vitamiinin puutoksessa raudan imeytyminen häiriintyy, infektioalttius kasvaa, väsymys vaivaa sekä limakalvojen ja ihon kunto voi heiketä. Parhaiten C-vitamiinia saa hedelmistä, marjoista ja kasviksista. Aikuisella saantisuositus on 75 mg vuorokaudessa. Jos ruokavalio on yksipuolinen, kannattaa käyttää vitamiinilisää.

B-VITAMIINI

B-vitamiinien tarve voi lisääntyä muun muassa laihdutuksen, stressin, kovan fyysisen rasituksen ja runsaan alkoholin käytön seurauksena. B12-vitamiinin tarve on erityisen suuri ikääntyvillä, tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavilla, vegaaneilla, runsaasti alkoholia käyttävillä, jos sinulla on imeytymishäiriöitä (esim. diagnosoimaton ja hoitamaton keliakia, Crohnin tauti, lihavuusleikatut) tai tiettyjä lääkkeitä käyttävillä (metformiini, kilpirauhasen vajaatoiminta, vatsahappoja neutraloivat lääkkeet).

MONIVITAMIINIT

Ravintolisät ovat tarpeellisia silloin, kun ruokavaliosta ei saa kaikkia elimistölle ja terveydelle välttämättömiä aineita. Mikäli epäilet, että et syö tarpeeksi monipuolisesti kannattaa varmistaa saanti monivitamiinivalmisteella.

Juha Nuutila Apteekkari, FaL


https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/455/kalsium-d-vitamiini/

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/450/c-vitamiini/

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/449/b-vitamiinit/

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/445/monivitamiinit-ja-yhdistelmavalmisteet/



KIPUA VOI HOITAA

PARASETAMOLI 

Parasetamoli on hyvin siedetty kipulääke tarkoitettu tilapäiseen kipuun ja kuumeeseen. Se on yleisesti käytetty ja turvallinen oikein annosteltuna. Parasetamolilla on hyvä kipua lievittävä ja kuumetta alentava teho ja tehoaa nopeasti akuuttiin kipuun. Tulehduskipulääkkeenä esim. ibuprofeiini (Burana) on suositeltavampi. Parasetamoli ei aiheuta ruuansulatuskanavan eikä munuaishaittoja eikä vaikuta veren hyytymiseen. Oikealla annostuksella saadaan riittävä ja tehokas kivulievitys. Useimmiten aikuisille sopiva annos on kaksi 500 mg tai yksi 1 g tabletti. Lapsilla parasetamolia käytetään ensisijaisena kipulääkkeenä. Parasetamoli on osoittautunut turvalliseksi ja tehokkaaksi myös pienillä lapsilla. Parasetamolia käytetään myös lapsilla kuumetta alentavana valmisteena. Yli 1-vuotiaille lapsille voidaan parasetamolin rinnalla antaa myös esim. Ibuprofeiinia. Parasetamolia voidaan annostella myös peräpuikkoina eli suppoina. Parasetamolivalmisteita ovat esim. Pandol, Pamol ja Para-tabs. Parasetamolin käytössä täytyy aina muistaa, että se on tarkoitettu tilapäiseen kipuun ja kuumeeseen. Neuvottele aina lääkärin kanssa mikäli oireet ei lievene tai sinulla on maksasairaus. Suositeltua annosta ei saa ylittää. Valmiste on tarkoitettu lyhytaikaiseen kipuun ja kuumeeseen. Epäasiallinen käyttö voi olla vaarallista 


Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi


https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/395/kipu-ja-kuume/

JALKASIENI

Jalkasieni

Jalkasienen eli jalkasilsan tyypillisimmät aiheuttajat ovat Trichophyton- tai Epidermophyton- sienisukujen lajit. Näille lajikkeille altistuminen yhdessä huonojen hygeniolosuhteiden, hiertävien kenkien tai vaatteiden kanssa voi saada aikaan sieni-infektion.. Myös korkea ikä ja sitä kautta heikentyneet puolutusmekanismit taudinaiheuttajia vastaan altistavat sienitaudeille. Jalkasieni esiintyy yleisimmin pikkuvarpaan ja sen viereisen varpaan varvasvälissä.

Tavallisimmat oireet ovat voimakas kutina, ihon punoitus, ihorikko tai yleisimmin iho on haljennut varvasvälissä ja iho on ns. vereslihalla. Myös rakkulat ovat mahdollisia taudin alkuvaiheessa. Alussa jalkasilsa voi olla oireeton, mutta vähitellen varvasvälit alkavat kutista ja alueella voi tuntua kipua. Infektio voi levitä muihin varvasväleihin tai läheiselle iholle. Sieni-infektio voi aiheuttaa varpaiden päälle hilselevän ihottuman, jalkapohjan iholla sieni aiheuttaa kroonista hilseilyä ja joskus punoitusta ja / tai rakkuloita ihottuman reuna-alueilla.

Jalkasienen hoito perustuu lääkkeelliseen hoitoon, mutta myös jalkahygenialla ja hengittävien kenkien ja vaatteiden käytöllä on roolinsa silsainfektioiden hoidossa ja ehkäisijöinä. Tavanomainen varvasvälisilsa hoidetaan ensisijaisesti ulkoisesti emulsivoiteilla, puuterilla ja / tai liuoksilla. Terbinafiini (Lamisil) on yleisimmin käytetty lääkeaine, sen teho perustuu sen jalkasieniä tuhoavaan vaikutukseen. Muita samantyyppisä lääkeaineita on esim. clotrimazoli (Canesten), ticonazoli (Trosyd) ja miconazoli (Daktarin). Jalkasieni on erittäin yleinen ja sitä esiintyy noin 10 %:lla väestöstä.

Kysy lisää meiltä neuvomme ja autamme sinua!

Juha Nuutila, apteekkari, FaL Myyrmannin Apteekki/internetapteekki.fi

https://www.internetapteekki.fi/tuotteet/379/sieni-ja-bakteeritulehdukset/