Imeskelytabletit, resoribletit, inhalaattorit, sumutteet

Imeskelytabletit, resoribletit, inhalaattorit ja sumutteet ovat nikotiinikorvaushoidon lyhytvaikutteisia lääkemuotoja, joilla veren nikotiinipitoisuutta voidaan säädellä oman tarpeen mukaan. Lääkemuodon voi valita itse – mikä lääkkeistä tuntuukaan itselle miellyttävimmältä.

Eri lääkemuodot


Imeskelytabletit. Imeskeltävien tablettien annetaan liueta hitaasti suussa, tablettia puolelta toiselle siirrellen ja imeskellen. Välillä tabletin annetaan levätä ikenen ja posken välissä. Tätä tekniikkaa jatketaan, kunnes tabletti on liuennut (noin 30 min ajan).
Resoribletti. Resoribletti on kielenalustabletti, joka laitetaan kielen alle liukenemaan. Tabletti liukenee noin puolessa tunnissa.
Inhalaattori. Inhalaattorin käyttö perustuu nikotiinikapseliin, joka asetetaan inhalaattoriin. Kun inhalaattorin suukappaletta imetään, nikotiini höyrystyy kapselista ja imeytyy suun limakalvoilta. Inhalaattorista ei siis vedetä henkeen nikotiinihöyryä. Inhalaattori sopii erityisesti henkilöille, joilla tupakointiin liittyy vahvasti tapariippuvuutta.

Nämä nikotiinikorvaushoitovalmisteet saattavat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten paikallista suun, kurkun ja nielun ärsytystä. Myös vatsavaivoja voi ilmetä, kuten närästystä. Mahavaivoja voi esiintyä etenkin silloin, jos nikotiinia päätyy syljen mukana vatsalaukkuun. Vaivojen vähentämiseksi ja nikotiinin imeytymisen tehostamiseksi kahvia ja happamia virvoitusjuomia ei tulisi nauttia 15 minuuttiin ennen valmisteiden käyttämistä eikä käytön aikana.